Alles over Nationale Hypotheek Garantie

blog image

Gepubliceerd op: 30/12/2022

Wellicht dat je de term Nationale Hypotheek Garantie (NHG) al weleens bent tegengekomen tijdens je zoektocht naar een (nieuwe) woning. Maar, wat wordt er eigenlijk bedoeld met deze term? En is deze zogenoemde garantie verplicht? In deze blog lees je alles over de NHG.

Een NHG-hypotheek

Wanneer je een hypotheek met NHG afsluit, geef je jouw geldverstrekker de zekerheid dat je hypotheekschuld wordt terugbetaald als jij dat niet meer kunt doen. Denk hierbij aan arbeidsongeschikt raken, een scheiding, werkloosheid of als je partner overlijdt.

Het grootste voordeel van een NHG-hypotheek is de rentekorting die je krijgt. Deze korting kan oplopen tot 0,6% per jaar – wat al snel honderden euro’s per jaar scheelt. Daarbij ben je verzekerd van een verantwoorde lening. Een hypotheek met NHG is namelijk samen met het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) opgesteld. Tot slot houd je met een hypotheek met NHG geen restschuld over bij gedwongen verkoop. Het Waarborgfonds kan de restantschuld kwijtschelden, wanneer je volgens hen geen schuld hebt aan de gedwongen verkoop of alles hebt gedaan om de restschuld te verlagen.

Voor het afsluiten van een hypotheek met NHG betaal je wel eenmalig kosten aan NHG. In 2023 is dit 0,6% van de koopsom. Heb je bijvoorbeeld een huis gekocht van € 395.000,- euro?  Dan betaal je € 2.370,- euro aan NHG.

Hypotheek zonder NHG

Het is niet verplicht om een hypotheek met NHG af te sluiten, maar we raden het wel aan. Dit omdat er meer voordelen dan nadelen zitten aan een NHG-hypotheek.

NHG grens 2023

Het is niet bij iedere hypotheek mogelijk om aanspraak te maken op de Nationale Hypotheek Garantie. Er zijn namelijk bepaalde regels waar aan voldoen moet worden. Deze regels vind je hieronder terug:

  • De aankoopsom van de woning bedraagt in 2023 maximaal € 405.000,- euro.
  • Is er sprake van energiebesparende voorzieningen? Dan kun je maximaal 6% extra lenen – tot € 429.300,- euro. Let op! Dit extra bedrag mag enkel besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen.
  • De woning moet je hoofdverblijf zijn.

NHG hypotheek berekenen?

Wil je graag weten hoeveel hypotheek jij maximaal kunt krijgen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! We berekenen graag jouw maximale budget tijdens een gratis en vrijblijvend eerste kennismakingsgesprek. Plan nu je gesprek!

Plan nu je gesprek