Overwaarde en hypotheekrenteaftrek: wat je moet weten

blog image

Gepubliceerd op: 29/11/2021

Door de huidige woningmarkt (stijgende woningprijzen, woningtekorten en flinke overbiedingen) verkopen veel woningeigenaren hun woning met een flinke overwaarde. Leuk, zo’n zakcentje. Maar welke regels zijn hieraan verbonden? En wat vindt de Belastingdienst ervan? Wij leggen het je graag uit. 

Overwaarde besteden aan de woning

Tijdens de huidige woningmarkt is het niet gek dat je met een leuke overwaarde blijft zitten na de verkoop van jouw huis. Natuurlijk gaat het twee kanten op, want wanneer je zelf een nieuwe woning gaat kopen betaal je ook ‘meer’ dan vroeger en neem je (een deel van) die overwaarde vaak mee in de volgende aankoop. 

De bijleenregeling

Dit heeft alles te maken met de bijleenregeling. Wat dit is? De overheid (Belastingdienst) wil graag dat jij je overwaarde gebruikt om jouw nieuwe woning te financieren. Waarom? Omdat ze zo mensen stimuleren om schulden af te lossen. Gebruik je jouw overwaarde niet voor jouw nieuwe woning, dan mag je geen gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek (voor het bedrag ter hoogte van de overwaarde). Dit zit zo: hypotheekrenteaftrek levert jou fiscaal voordeel op. Maar wanneer jij (een deel van) de overwaarde in eigen zak steekt - en ondertussen wel profiteert van hypotheekrenteaftrek- en het bijvoorbeeld investeert of op een spaarrekening met hoge rente zet, heb je nog meer belastingvoordeel. Kortom, dubbel profiteren mag niet.

Wij helpen je graag

Wanneer je met de hulp van een van onze adviseurs een nieuwe woning koopt, helpen wij je ook bij dit soort vraagstukken. We leggen je uit hoe de regels in elkaar steken en zorgen ervoor dat jij je overwaarde zo goed mogelijk gebruikt.