Kopen zonder voorbehoud van financiering

blog image

Gepubliceerd op: 24/05/2023

Ben je op huizenjacht? Een lastige klus, want meestal zijn er meerdere geïnteresseerden. En je wilt wel het winnende bod hebben. Maar, hoeveel moet je bieden en welke ontbindende voorwaarden moet je opnemen? Om je kans te vergroten, kan je een bod uitbrengen zonder financiering van voorbehoud. De verkopende partij krijgt dan meer zekerheid dat je de financiering rond krijgt. Ondanks dat je zo een streepje voor hebt, is het wel verstandig om te bieden zonder voorbehoud van financiering? Wij vertellen je hier graag meer over.

Onder voorbehoud van financiering: wat is het?

Wanneer je een bod uitbrengt op een woning, kun je verschillende ontbindende voorwaarden opnemen. De koop gaat dan alleen door als aan die voorwaarden wordt voldaan.

De meest gekozen voorwaarde is ‘onder voorbehoud van financiering’. Hiermee kun je kosteloos van de koop afzien als je bijvoorbeeld de hypotheek niet rond krijgt. Zelfs na de 3 dagen bedenktijd. In het koopcontract neem je een datum op waarop de hypotheek uiterlijk geregeld moet zijn. Krijg je de hypotheek niet rond? Dan kun je beroep doen op dit voorbehoud. Je moet wel kunnen aantonen dat je alles geprobeerd hebt om een hypotheek te krijgen.

Wanneer je besluit een bod uit te brengen zonder voorbehoud van financiering, kun je de koop dus niet ontbinden als je de financiering niet rond krijgt.

Risico's bieden zonder voorbehoud van financiering

Ondanks dat je je kansen vergroot om kans te maken op jouw droomhuis, zijn er wel risico’s. Het grootste risico is de boete die je moet betalen als je de financiering toch niet rond krijgt. De boete bedraagt 10% van de koopsom. Voor een huis van € 325.000 euro is dat dus € 32.500 euro. Zo’n groot bedrag zal je niet op je bankrekening hebben staan, waardoor je een lening moet afsluiten. Een lening wordt weer BKR-geregistreerd. Hierdoor wordt het in de toekomst nog lastiger om een huis te kopen.

Bieden met Zekerheid

Een bod zonder voorbehoud van financiering is vaak aantrekkelijker voor de verkopende partij. Maar voor jou als koper brengt het wel bepaalde risico’s met zich mee. Stel dat je de financiering niet rond krijgt, dan moet je 10% van de koopsom als boete betalen. Bij Huiskamer Hypotheken kun je bieden zonder voorbehoud van financiering, maar zónder eigen financieel risico. Tegen eenmalige kosten verzeker je jezelf voor het boetebedrag als je de financiering niet rond krijgt.

Lees meer over Bieden met Zekerheid via Huiskamer Hypotheken

Hoeveel kan ik lenen?

Wat jouw maximale budget is, hangt af van verschillende factoren. Denk aan je salaris, eventuele schulden en of je alleen of met je partner wilt kopen. Wij helpen je hier graag bij en berekenen jouw maximale hypotheek. Daarbij leggen we stap voor stap uit wat er allemaal bij komt kijken. Zo weet jij precies waar je aan toe bent. Wel zo fijn.

Plan een gesprek