Overbieden: wat is het en wat moet je weten?

blog image

Gepubliceerd op: 06/01/2022

Als woningzoekende heb je er vast van gehoord: overbieden. In de huidige oververhitte woningmarkt worden de woningen ver boven de vraagprijs verkocht. Dit heeft alles te maken met het tekort aan woningen. 

Hoeveel eigen geld heb ik nodig? 

Het lijkt een logisch gegeven, maar toch onderschatten mensen dit soms. Een eigen woning kopen, kost geld. We bedoelen dan niet de lening die je afsluit om jouw woning te bekostigen, maar de eigen kosten die bij het kopen van een woning horen. Sinds 2018 kun je de kosten die je maakt bij het kopen van een woning, niet meer mee financiëren bij de bank. Denk aan de overdrachtsbelasting (2% van de koopsom), notariskosten, taxatiekosten en een bouwkundige keuring. Dit moet je dus uit eigen zak betalen. 

Overbieden

Zoals we al zeiden, er is een tekort aan woningen. Hierdoor zijn mensen geneigd om veel meer geld neer te willen leggen voor een koopwoning. Ze bieden meer dan de vraagprijs (overbieden), zodat zij er met de woning vandoor gaan en niet de andere 20 potentiële kopers. Je moet niet gek staan te kijken als er € 10.000,-, € 20.000,- of zelfs € 50.000,- euro overboden wordt op een woning. Dit is natuurlijk afhankelijk van de regio, stad en type woning. 

Maar nu komt het belangrijkste. Alles wat jij als koper boven de taxatiewaarde biedt, moet je uit eigen zak betalen. Wanneer een woning te koop staat voor € 200.000,- kun je ervan uitgaan dat de taxatiewaarde ook rond die koers uitkomt. Alles wat jij daarboven biedt, leent de bank jou niet. De bank leent jou alleen de taxatiewaarde van de woning. Bied jij dus € 250.000,-, dan moet je die € 50.000,- boven taxatiewaarde (vraagprijs) zelf ophoesten en op je spaarrekening hebben staan. 

Hypotheek aanvragen

Wij kijken graag met je mee wanneer jij een bod gaat doen op een woning. Wanneer je een adviesgesprek met ons inplant, heb je daarna een goede indicatie over wat je maximaal kan lenen. Wil je daarna een bod uitbrengen op een woning? Geef ons even een seintje en we maken een nieuwe berekening voor je, kleine moeite! Zo weet jij precies waar je aan toe bent en wat je kan (over)bieden.