Belastingvrij schenken en een woning kopen

blog image

Gepubliceerd op: 28/06/2022

Misschien heb je er al weleens van gehoord: belastingvrij schenken. Met deze schenking kunnen (groot)ouders hun kinderen financiële hulp geven, zodat zij een huis kunnen kopen in deze hectische woningmarkt. Maar hoe werkt deze belastingvrije schenking precies? En welke voorwaarden komen hierbij kijken? In deze blog vertellen we je meer over belastingvrij schenken.

Hoeveel mag je belastingvrij schenken of ontvangen?

In 2022 geldt een bedrag van maximaal € 106.671 euro wat je belastingvrij mag ontvangen. Je moet dit geld wel gebruiken om een huis te kopen, te verbouwen of om je hypotheek af te lossen.

Moet je de schenking meteen uitgeven?

Het voordeel van de belastingvrije schenking is dat je het niet direct hoeft uit te geven. Je hebt namelijk 2 jaar de tijd (tot en met 2024) om het geld uit te geven aan je woning. Aan deze spreiding van 2 jaar zitten geen regels verbonden.

Wie mag belastingvrij schenken?

Er wordt vaak gedacht dat enkel ouders of familie een belastingvrije schenking mogen doen, maar niets is minder waar. In feite mag iedereen een belastingvrije schenking doen. Dus ook die goedgeefse kennis van je mag jou geld geven. Ondanks dat hier geen regels aan verbonden zijn, dien je wel te voldoen aan een aantal voorwaarden.

De belastingvrije schenking geldt per schenker

Wist je dat verschillende personen jou een belastingvrije schenking kunnen doen? Het totaal van elke schenking mag niet hoger zijn dan € 106.671 euro. Maar let op, er zijn wel uitzonderingen. De Belastingdienst ziet partners namelijk als één schenker. Opa en oma kunnen dus niet los van elkaar een schenking doen. Deze bedragen worden dan bij elkaar opgeteld.

Voorwaarden belastingvrij schenken

Zoals net benoemd, gelden er wel een aantal regels en voorwaarden aan belastingvrij schenken. Dit zijn de voorwaarden:

  • De ontvanger(s) van de schenking zijn tussen de 18 en 40 jaar oud. De dag van de 40e verjaardag telt nog mee.
  • De schenking dient gebruikt te worden om een huis te kopen, te verbouwen of om je hypotheek af te lossen.
  • Je gebruikt het geld uiterlijk in 2024 óf in 2023, als het gaat om een schenking die je in 2021 kreeg.
  • Je kunt schriftelijk bewijzen dat de schenking is betaald en dat je de schenking gebruikt hebt voor je eigen woning.
  • Jij of je partner hebben niet eerder een 'verhoogde vrijstelling' gebruikt voor een schenking van deze schenker.

Voor een compleet overzicht van alle voorwaarden verwijzen we je door naar de website van de Belastingdienst.

Afschaffing belastingvrije schenking?

Eind 2021 werd er in het reageerakkoord opgenomen dat de belastingvrije schenking voor eigen woning afgeschaft gaat worden. Door deze schenking af te schaffen, hoopt het kabinet meer kansen en gelijkheid te creëren onder jonge huizenkopers. Het is nog niet bekend wanneer de afschaffing precies wordt doorgevoerd.

Hulp van onze adviseurs bij belastingvrij schenken

Tot de tijd dat de belastingvrije schenking wordt afgeschaft, helpen wij je nog graag met deze schenking. Onze adviseurs kijken met je mee en adviseren je hoe je dit geld het beste kunt gebruiken.

Plan een gratis gesprek